Gépváz Objektívek Vakuk és tartokékok Stúdió felszerelés Egyéb

Egyéb eszközök

WFT-E4 (Wireless File Transmitter)

Ez nem a hagyományos markolat (BG-), hanem vezeték nélküli adatátvitelre képes. Az 5D Mark II-höz két félét is csatlakoztathatunk, WFT-E4-et és a WFT-E4 II-öt, de most már csak a II-es verziót tudjuk újonnan megvásárolni. Nem csak azért jó használni ezt az eszközt, mert portré állásban is kézre esik az expógomb és egyéb gombok, hanem a vezeték nélküli adatátvitelre is képes. Tárgy- vagy tájkép fotózásnál összekapcsolhatjuk egy laptoppal és élőképet nézzük a laptopon és onnét lehet exponálni, ha van AF a gépen, akkor élességet is lehet állítani, no meg egyébb más fontos beállítást is elvégezhetünk. Makrózásnál kiteszük egy olyan helyre, ahol nem lopják el a gépünket és bent a szobából nézzük, hogy mikor érdemes megnyomni az expó gombot. Nem olcsó egy ilyen, viszont nagy használatot tud tenni egy fotós számára.

 

Esővédő DSLR-ekhez

Digitális tükörreflexes gépek egy része, főleg a profi gépek, már valamilyen szinten cseppállóak. A legtöbb DSLR azért még mindig nem vízálló. Én viszem a táskámban az esővédőt, hogy ha kell védeni tudjam a gépem. A két oldalánál nem szoktam behúzni akkor sem, ha épp nincs ott a kezem, mert jobb ha szellőzik és nem párásodik be. Nem olyan vészes összeg egy ilyen, érdemes beruházni. Volt, hogy állványon is használtam, mikor kicsit jobban szemerkélt az eső. Alul van egy zipzáros rész, azt kell szétnyitni és betenni a gépet, két oldalán meg be lehet nyúlni, hogy a gépvázat tudjuk kezelni. Elöl nylonnal és szigetelőszalaggal szoktam leragasztani, ha olyan objektív van fent, sőt még UV szűrőt is teszek az objektívre. Inkább tisztítok esőcseppektől egy UV vagy egy protect szűrőt, mint a frontlencsét.

Canon AC adapter AC-E6 (Canon EOS 5D Mark II fényképezőgéphez)

Canon AC-E6-tal hálószatról, 230 voltról tudjuk üzemeltetni a fényképezőgépet. Ez nagyon jól jön akkor, mikor egy hosszabb munkánk van és a közelben van 230 volt. Tárgyfotózásnál nagyon ajánlatos használni. Ha a gépvázhoz van csatlakoztatva WFT markolat, akkor a WFT-E4-be kell tenni az AC-E6-os adaptert. Akinek hosszabb munkái vannak hálózat közelében, annak nagyon ajánlatos ilyet használni, mint pár óránként akkukat cserélgetni.

Joby Gorillapod SLR Zoom állvány

A Gorillapod egy nagyon hasznos eszköz. Nem mindig tudunk állványt vinni magunkkal, ilyenkor érdemes a fotóstáska fülébe egy ilyen hajlítható állványt tennünk. Használat során a hajlítható lábaka egy korlátra vagy faágra is tekerhetjük és állványként fotózhatunk vele. A nagyobb verzió megtart egy DSLR-t is egy aránylag könnyebb objektívvel, de akár vakut is helyzehtünk rá. Én egy kisebb gömbfejet tettem rá, a könnyebb beállítás miatt.

Vezeték nélküli távkioldó

Van példa arra is, mikor a fotós vezeték nélküli távkioldót használ. Valami oknál fogva nem a gép mellöl akar exponálni, hanem távolabbról. Ezt az eszközt lehet vezeték nélküli kioldásra is használni, valamint ha csak az egyik részét használjuk, akkor vezetékes távkioldóként tudjuk használni. Többnyire én vezetékes kioldást használok, de volt már rá példa, hogy kellett a távolabbi távolságban exponálni, akkor nagyon jól jött ez az eszköz. Ha meghibásodna a vezetékes kioldóm, ezt is tudnám helyette használni.

Panoráma fej gömbpanorámához, panorámához

Ez a panoráma fej Manfrotto 303PLUS VR PRO panorámafejből lett átalakítva, és egy szintező is hozzá lett szerelve, hogy a gömbpanoráma képeknek is megfeleljen. Egy Full Frame-es vázzal, mint a Canon 5D Mk II és egy 15mm-es halszemobjektívvel, 8 képből össze lehet rakni a gömbpanorámát, plusz még néhány amivel kivesszük a képből az állványt. Ugyan nem könnyű az állványfej, de stabil. A Manfrotto 055 CB állvány, amit használok, elbírja ezt a nehéz fejet is. Manapság már több egyszerűbb állványfejet lehet kapni gömbpanorámához, de érdemes jót választani, mert ezt csak egyszer kell megvásárolni.

Elbow Bracket, kameratartó könyök

Elbow Bracket, más nevén kameratartó könyök, nagyon hasznos mikor állványozunk. Ezt az eszközt felteszem a gépvázra és csak bepattintom az állványfejre. Mindkét irányban fel lehet tenni, mind vizszintes, mind függőleges állásban. Ez azért fontos, mert a 3D-s állványfejnél nem lehet úgy álltani, hogy portré állásban legyen. Ezzel viszont csak átpattintjuk a másik állásba és már állíthatjuk is az állványfej karjait. A hatszögű manfrotto talpat szoktam használni, mivel nagy a felülete és biztosan tartja az állványfej.

Raynox DCR 250-es makró előtét

DCR 250-es előtétlencsét nagyon sokan használnak makrózáshoz. Akik még nem használták feltételezik, hogy biztos nagyon rontja majd a képminőséget. Ennek ellent kell mondjak, mert nagyon is használható eszköz. Megtudjuk vele növelni a leképezést. Az én fogalmaim szerint egy makró objektív nem akkor lesz az, ha ráírják, hanem akkor, ha tudja az 1:1-es leképezést. Ezt az 1:1-es leképezést még tovább tudjuk növelni ezzel a kis eszközzel. Az üveg átmérője nagyon kicsi, ezért gondolhatjuk azt is, hogy csak nagyon kicsi szűrőméretű objektívre tehetjük fel. Én a Sigma 150mm f/2.8 makró objektívhez használom és mint tudjuk ennek az objektívenk a szűrőmenete 72mm. Természetesen csak úgy lehet feltenni, hogy egy szűrőmenet átalakítót teszek fel előtte, 72mm-ről 67mm-re. Azt hinnénk, hogy egy FF-es vázon, mint mondjuk a Canon 5D Mk II kitakar a kép szélekből, de nem. Tökéletesen használható. Én jobban szeretem ezt használni, mint a közgyűrűsort. Igaz, volt, hogy ez is fent volt és az összes közgyűrű is (12mm + 20mm + 36mm), valamint a Sigma körvaku is.

LED LENSER X21 lámpa

LED LESER X21-es lámpa jelen pillanatban a csúcstechnikát képviseli. Az egyik érdekesség a fény kibocsátás, ami 950 Lumen a gyártó adatai szerint, másrészt meg 244 órás akku élettartam. Mindkét adat említésre méltó. Néha épületeket világítok be vele és egész más hatást ad a fotó úgy. Nem találtam arra vonatkozó adatot, hogy milyen a lámpa színhőmérséklete, de gyanítom 5500 Kelvin körül lehet. Van hozzá fólia is, amit a fény elé tudok tenni és akkor kb. 3200 Kelvint tudok elérni. Csak ajánlani tudom egy ilyen lámpának a beszerezését.

PIRAPHOT "Fotó piramis"

Fali kerámiák és freskók fotózásához való eszköz a PIRAPHOT, amit sok kísérletezés után készítettem. Az oldala merev falu, mert nagyon sokszor olyan fények zavarják meg a fotózást, amit jobb lenne kiiktatni. Két oldalról egy-egy rendszervakut használok M módban sto-fen-nel és fényterelőkkel. A lehető legegyenletesebb és becsillanás mentesnek kell lennie a fénynek. A "csonka gula" alapja gumirozott, hogy még véletlenül se sértsem meg a fotózandó kerámiát, freskót. Középre helyezem a fényképezőgépet, így mindig egyenlő a tárgytávolságom. Nagylátószögű objektívet használok hozzá. Két program pedig a részek összerakásához kell, PTLens és PTGui.

Képhorgászbot

A nézőpontváltó rúd nagyon hasznos eszköz sok esetben. Néha érdemes kilépni a hétköznapok nézőpontjaiból, amit a filmesek már régóta tudnak. Fotósok a nehézkesség miatt nem használnak hasonló eszközt. Nem mondom, hogy sokszor viszem magammal, de elő szokot fordulni. Talán azért, mert nem könnyű a szállítása.. Néha egy monopod is hasznlható erre a célra, igaz, ott nehezebb a belállítás. Állványra is feltehető, hasonló képpen, mint a boomokat. A kereső képét egy kis LCD-n lehet látni (zigview s2) és itt is lehet exponálni.

Zigview S2

A Zigview S2-t a gépváz keresőjére kell ráhúzni és a hozzá tartozó LCD monitoron látjuk a képet. Ez akkor nagyon hasznos, ha olyan helyzetben van a fényképezőgépünk, amikor nem tudunk belenézni a keresőbe. Én egy monopoddal vagy az általam gyártott "képhorgászbot"-tal használom. Ilyenkor jóval embermagasság fölött lehet fotózni. Az LCD-n látjuk a képet és ott tudjuk megnyomni a gombot az exponáláshoz. Ugyan működik ez külső áramforrással is, de praktikusabb akkut használni hozzá. Ma már egyre több fényképezőgépet szerenek fel LiveView-val és kihajtható LCD-vel, de ennek az eszköznek is meg van a maga előnye.