Gépváz Objektívek Vakuk és tartozékok Stúdió felszerelés Egyéb

Gépvázak

Canon EOS 5D Mark II

5dii

 

A Canon EOS 5D Mark II egy "Full Frame" szenzorú fényképezőgép, aminek 21Mp felbontása van. Nagy file méreteket eredményez, de simán lehet vele nyomtatni poszter méretű fotókat is. A nagy felbontás nem csak nagy nyomatoknál jöhet szóba, hanem jelentősen lehet vágni is, ha a kompozíció úgy kívánja. ISO 3200-ig zajmentesen használható a gépváz, ISO 5000-rel is még simán fotózhatunk, de itt már megkíván valamennyi zajszűrést. Ez nagy könnyebbség gyengébb fényviszonyok mellett.

Az már csak technikailag előny, hogy minden objektívnek az AF-ét pontosan be lehet állítani a gépvázon, így nem kell szervízbe vinni az objektívet "front focus" vagy "back focus" esetén. A "Live View" is jól jöhet, ha manuálisan kell nagyon pontosan beállítani az élességet. Az élőképet inkább tárgyfotónál, makrónál használom, de ez nem zárja ki, hogy más esetekben ne lenne használható. A HD minőségű videó felvételi lehetőség, meg egy olyan plusz, amire nem is igazán számítottak a fotósok ebben a szegmensben.

Canonnak ez a gépváza a legmagasabb igényeket is ki tudja elégíteni a megfelelő objektívvel. Stúdióban is szívesen használom.

Canon EOS 50D

Mondhatnám, hogy a Canon EOS 50D-t másodváznak használom, de ebben a formában nem lenne igaz. Ez az a váz, amit csak úgy felkapok és viszem magamammal. A Canon EOS 5D Mark II-t csak akkor viszem, ha tudom hova megyek fotózni. Sportfotókhoz is az 50D-t tartom megfelelőbbnek, a 6,3-as kép/mp miatt. Mivel 1.6-os szorzójú cropos váz, így a teléknél is van némi előny az FF-es vázakkal szemben. 15,5 Mpixeles képeket lehet vele készíteni, ami egy hatalmas méretű nyomathoz is elég, vagy éppen utólag jelentősen lehet a fotóból vágni. Itt is van AF adjustment, amivel az objektíveket nagyon pontosan be lehet állítani. Nagyon fontos események fotózásánál meg viszem mind a két vázat, hátha az egyikkel történik valami. ISO 1600-at simán lehet vele használni, feljebb is lehet menni az érzékenységgel, de ott lehet már zajt kell szűrni utólag szoftveresen. Ezt a vázat szívesen viszem magammal csak úgy is, minden féle előzetes fotózási szándék nélkül is.

Mamiya RB67

Harmadik fényképezőgépem egy régi középformátumú darab, Mamiya RB67-es, ami annak idején egy kisebb vagyonba került. Két obejtívet használok hozzá, egy Mamiya-Sekor 127mm f/3.8-ast és egy Mamiya-Sekor 65mm f/4.5-öst.60x70mm-es diákról hatalmas méretű posztereket lehet készíteni. Igaz, ma már többnyire a digitális rendszert használom, de még indőnként előveszem fotózni a Mamiya-t is.