Gépváz Objektívek Vakuk és tartozékok Stúdió felszerelés Egyéb

Stúdió felszerelés

2db Hensel Contra E 500 stúdió vaku 500Ws

Stúdió körülmények között a Hensel Contra E 500-as vakukat használok. A legtöbb szituációra elegendő az 500Ws. Az eddigi tapasztalatom az, hogy nagyon strapabíróak, viszont nagyon drágák is. Különböző fényformálókat használok hozzá, nagy szoftboxoktól az ernyőkig, szituációknak megfelelően. Ma már csak az újabb verziója kapható.

SS-150F stúdió vaku 150Ws

Felmerülhet az emberben az a kérdés, hogy egy 150Ws-os stúdióvakut mire is lehet használni. Nos, hajfénynek vagy bizonyos részletek kiemléséhez tökéletes. Legnagyobb előnye az olcsóságában van.

Hensel IR flash trigger

A Hensel gyárt vakukioldót is, infrared (IR) működésű ezért a használhatósága korlátozott. Beltérben és nem túl nagy távolságra viszont tökéletesen használható. Ennek ellenére én leginkább rádiós kioldókat használok.

Phottix vakukioldók PT-04

A photix vakukioldók nagyon jól használhatóak manuális módban. Nem tudja az ETTL-t, mint a Pocketwizard mini TT1 és a flex TT5, és a hatótávolsága is elmarad azokétól, de mégis van helye a fotós eszközeink között. Ha netán másik fotós is dolgozik egy ilyen eszközzel a közelünkben, akkor van lehetőségünk átállítani (két kis fehér kapcsoló kék háttérben). Igaz, négy variáció van, de ez elég szokott lenni ezekben az esetekben is. A nagyobb hatótávolságot úgy is szokták növelni, hogy egy kisebb antennát szerelnek az adó eszközre. A képen a baloldalon látható antennás változata és attól jobbra a az antenna nélküli adó eszköz. Nem ismerek egy olyan fotóst sem, aki rendszeresen használ stúdió vakukat és nem lenne neki rádiós kioldója.

Sekonic L-408 fénymérő

Az esetek jelentős részében használhatjuk a gépvázba épített fénymérőt. De műtermi munkánál, tárgyfotónál, portréknál, esetleg divatfotóknál rendkívül fontos a részletekig kiterjedő fénymérés. A fények pontos beállításához, tervezéséhez, és mérésehez ajánlatos a külső fénymérő. Én a Sekonic L-408 típusú fénymérőjét használom. A fotóstáskám alaptartozéka, még ha nem is túl kicsi helyet foglal el benne. Mind beeső fény, mind síkdiffúzoros mérésére használható, valamint visszavert fények mérésére (spot) alkalmas.

Whibal és egyéb eszközök

Whibal-t mindig a táskámban tartom, mivel műfénynél ezzel állítom be a helyes fehéregyensúlyt. Lefotózom a szürke kártyát és a rawkonverteren a mintavételezővel csak rákattintok és helyre állnak a helyes színek. Igaz, néha el kell tolni mégis a beállított színektől, mert nem mindig adja vissza azt a hangulatot.

Lenspen-nel tisztítom az objektív üveg részét. Por eltávolítására ezt az eszközt tartom a legalkalmasabbnak. Lenspen gyártójának megejelent egy senzor tisztítója is, de vagy körtepumát, vagy fotós pumpát, esetleg nedves tisztítást használok. A mostani beépített szenzor tisztítók nem mindig a leghatásosabb eszközök a szennyeződés eltávolítására, emiatt is érdemes ilyet magunkkal vinni.